8 råd til at skrive en succesroman fra Ken Follett

Hans bøger har solgt i hobetal verden over, og det er få forfattere, der skriver historiske romaner med lige så meget indlevelse som Ken Follett. Få forfatterens bedste råd til at skrive en bestseller her.

Den britiske forfatter Ken Follett har en stribe af bestsellere på CV’et. Han er særligt kendt for sine historiske romaner med byen Kingsbridge som omdrejningspunkt. I september 2020 får læserne lov til at vende tilbage til Kingsbridge i AFTENTID OG MORGENGRY – en fortælling, der finder sted inden begivenhederne i JORDENS SØJLER og er et produkt af flere års arbejde og research.

Men hvordan skriver man en bestseller? Ken Follett har 8 gode råd:

1. Skriv en synopsis

Inden du bare skriver ”Kapitel 1” i toppen af papiret og kaster dig ud i at skrive, er det en god idé at bruge noget tid på at få banket de vigtigste rammer for din historie på plads. Så slipper du for at nå halvvejs ind i din historie og finde ud af, at du er på vildspor.

2. Opsummér din historie

Dit plot skal kunne indfanges i én sætning. På den måde er du sikker på, at du er helt skarp på, hvad din historie egentlig handler om.

3. Sæt noget på spil

Din roman bliver først rigtig spændende, når der er noget på spil for dine karakterer. Hvad får de ud af at lykkes med deres mission? Hvad sker der hvis de fejler?

4. Husk den personlige motivation

Dine karakterer bliver spillevende på papiret, når du giver dem en motivation og en grund til at handle, som de gør. Brug noget tid på at lære dine karakterer at kende. Giv dem en baggrund, der kommer til at have indflydelse på deres måder at agere på.

5. Bliv inspireret af virkeligheden

Research er en kæmpe inspirationskilde, og historiebøgerne kan skubbe gang i fantasien (også selvom du ikke skriver historiske romaner). Research kan også hjælpe dig med at sikre, at detaljerne i din roman er realistiske – især når du skriver om et miljø, du ikke selv er en del af.

6. Lyt til feedback

Hvis du viser din synopsis til nogen, så lyt til deres feedback. Hvis de ikke synes, at et plot lyder spændende, eller at en karakter er troværdig, så stil spørgsmål, så du kan blive klogere.

7. Der skal ske noget på hver sjette side

Der er en tommelfingerregel, der siger, at dit plot skal tage en drejning på hver sjette side. Det behøver ikke være et kæmpe plottwist, men det skal være nok til at holde spændingen og til at skubbe din hovedkarakter videre.

8. Skriv din bog igen

Når du er færdig med dit første udkast, kan du få nogen til at læse det og derefter tage stilling til deres feedback. Skriv så hele din bog igen i stedet for at rette i det første udkast. Det tvinger dig til at tage stilling til hver enkelt sætning.

AFTENTID OG MORGENGRY udkommer 15. september.