"At leve som heks er at leve cyklisk. At leve med gudinderne, blomsterne og fuglene."

I 1980’erne blev Dannie Druehyld heks. Hun blev Danmarks mest berømte heks.

Hun er ellers opvokset på Amager, i en streng baptistisk familie, der sendte hende ud at tjene som 15-årig. Hendes far ønskede sig en dreng der skulle hedde Danny, men ud kom der en pige, der så fik navnet Dannie. Dannie blev opdraget som en dreng, men lige det der med dreng og pige går Dannie Druehyld ikke så meget op i. Kønnet er vekslende, forelskelse i køn er vekslende. Og underordnet.

Min første heksedans foregik omkring bålet på Femø og blandt kvinderne fandt jeg vejen til gudinderne og heksen.

Heksen blev født ud af kvindekampen og hippiebevægelsen vilde frigørelsesprojekt. På et lsd-trip fandt hun den tro, hun ellers havde forladt på Amager, og i en dans om et bål kom heksen til hende:

”Min første heksedans foregik omkring bålet på Femø og blandt kvinderne fandt jeg vejen til gudinderne og heksen. Bag sløret anede jeg kvindens historie, og da det faldt, så jeg en verden, jeg ikke troede mulig; en styrke, kræfter som årtusinders undertrykkelse ikke har knægtet, og jeg fandt dem i mig selv og blev heksen…”

Det med heks startede ellers som et skældsord. Dannie Druehyld har altid været anderledes og har altid set anderledes ud. Folk hviskede efter hende på gaden: ”Heks, heks, heks.” Med hendes mærkelige udseende og fascination af urter, måtte det være en heks hun var. Hun er blevet slået ned flere gange og hun er blevet anmeldt under falske anklager. Men heksen tog hun til sig, og i 1985 sprang hun ud på Forsiden af Jyllands Posten under overskriften: Heksen fra Rold.

Men hvordan er det at være heks?

”At leve som heks er at leve cyklisk. At leve med gudinderne, blomsterne og fuglene. At leve som heks er opmærksomhed, at se, så hver tilfældighed danner et mønster. At opleve det, der sker, som en del af et magisk puslespil. At leve som heks er at være til stede, at være midtpunktet i magien, at skabe og forandre. Ved at leve, at gøre og handle vil livet og oplevelsen tage form.”

Bær urten på brystet, under hatten og i skoene. Mærk hvad den siger dig. Lugt til urten, spis lidt af den og mærk hvad du føler.

Mest af alt har kærligheden ligget hos urterne. Dannie Druehyld har plukket, sået, kogt, samlet og tørret. Hun kan fx kurere dårlig mave med blåbær, og på Sankt Hans skal du virkelig i gang med at sanke, for på denne aften, har urterne en hel særlig magi. Magiske urter, som hun kalder dem:

”Vær åben for urten, når du møder den. Det er den reneste magi, da det er al urtekundskabs oprindelse. Bær urten på brystet, under hatten og i skoene. Mærk hvad den siger dig. Lugt til urten, spis lidt af den og mærk hvad du føler.”

Ja, Dannie Druehyld er Danmarks førende heks, og ud over at bade i kilder, flette kranse i skoven, danse med elverfolk på engen og samle urter til lykkeamuletter og naturmedicin er hun en fremragende historiefortæller og foredragsholder. I mere end en menneskealder har hun levet i pagt med naturen i Rold Skov-området, hvor kilderne til magi er mangfoldige. Hun har en helt unik viden om urter, myter, folketro og gammel visdom, som de fleste andre har glemt.

I HEKSENS HÅNDBOG deler Dannie Druehyld ud af sin enorme viden, og du kan læse alt om heksens levevis og værktøjer, gudindernes, træernes, kildernes og vindenes betydning. Hun fortæller om hekseliv året rundt, giver gode råd i kærlighed og pengesager og præsenterer dig for et udvalg af opskrifter på de berygtede flyvesalver og et urteleksikon sidst i bogen. Alt sammen er skrevet med tungen lige i munden og et glimt i øjet, ordentligt og grundigt, så alle kan være med. Bogen udkom første gang i 1987, men har for længst opnået klassikerstatus.

Læs den og bliv magisk.

Køb HEKSENS HÅNDBOG til 149 kr. her.

Artiklens citater er fra Dannie Druehylds hjemmeside.