Bente Klarlund formidler det svært tilgængelige

Egentlig hedder hun også Pedersen, men de fleste kender hende mest under mellemnavnet Klarlund. Til dagligt er hun professor ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet og forfatter til en række videnskabelige studier. Gennem de sidste mange år har den danske læge også fyldt godt op i mediernes spalter med sin store viden om sundhed, og ved siden af sit fuldtidsarbejde, er hun en særdeles populær brevkasseredaktør på Politiken, hvor hun svarer på sundhedsvidenskabelige spørgsmål.

Og ikke at forglemme, er hun forfatter til en række populærvidenskabelige bøger. Ud over bestselleren GÅ-BOGEN, har Klarlund også skrevet RECEPT PÅ MOTION og MOTION SOM FOREBYGGELSE. Netop Bente Klarlunds evne til at formidle skaffede hende i 2010 Rosenkjærprisen for at gøre svær videnskab tilgængeligt for mange.

At gå er en kreativ proces. Tankerne kommer, når man går.

”At gå er en kreativ proces. Tankerne kommer, når man går. Og man bliver mere modtagelig for nye tanker og ideer. Mange store tænkere og filosoffer har erfaret det samme og sætter ikke lid til en tanke, der er fostret bag et skrivebord. Det er, når man går, de store tanker kommer. At gå er også en del af en trend og udtryk for et oprør mod altings hurtighed. Behøver det gå så hurtigt? Kunne vi ikke sætte tempoet lidt ned? Bare være i nuet? Hvordan generobrer vi evnen til fordybelse og eftertænksomhed? Jeg sporer et oprør mod det hurtige. Vi bevæger os fra lynfrikadeller mod simremad. Og fra løbeklubber mod gå-klubber. Det er et lille oprør, men det er der”, siger Bente Klarlund.

Og så det helt konkrete: går man en time hver dag, taber man sig 5-10 kg på et halvt år. Så enkelt er det ifølge overlæge og professor Bente Klarlund. Men gåture har en lang række andre vigtige sundhedsfordele end vægttab. Når du er fysisk aktiv kan du overkomme langt flere gøremål i hverdagen.

”Man kan gå sig til en bedre kondition uden at belaste knæ og hofter, som man gør det, når man eksempelvis løber. Man skal gå mindst 30 minutter, gerne mere. Og det er vigtigt, at man indimellem går hurtigt eller går i terræn, så pulsen kommer godt op. Dermed kan man nedsætte risikoen for omkring 35 sygdomstilstande, f.eks. type 2-diabetes, hjertesygdomme, demens, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og kræft. Er du syg, kan du i nogle tilfælde gå dig rask. Gåture er også et middel mod depression, stress og angst. I snit kan en 30-årig kvinde, der ikke bevæger sig i det daglige, regne med at leve godt fire et halvt år længere, hvis hun begynder at gå 30 minutter hver dag. For en mand er gevinsten 3 år.”

For Bente Klarlund er det vigtigt at formidle sin forskning, så den kommer ud til en bred del af den danske befolkning. Med GÅ-BOGEN har hun haft fornøjelsen af at tale med forskellige mennesker om netop det at gå. I bogen kan man blandt andet møde Søren Ryge, Jørgen Leth og Ritt Bjerregaard. Men hvad med Bente Klarlund selv – ja, hun går selvfølgelig også selv.

”Jeg går i byen, hvor jeg bor. Jeg går i det gamle København, langs søerne og i byens parker. Jeg går af og til frem og tilbage til Rigshospitalet. Inden for de sidste år er jeg begyndt at gå meget i naturen, ikke mindst på Bornholm, hvor jeg ofte kommer. Der er en særlig glæde ved at tilbagelægge den samme rute ofte. Når jeg er på Bornholm, har jeg også en fast rute fra Gudhjem og nordpå langs vandet, gennem skoven op og ned ad stien og ud på klipperne. Jeg elsker den rute, hvor forandringen er bestemt af årstidernes indflydelse på naturen.”

Se vores Forfattermorgen med Bente Klarlund.

Det er, når man går, de store tanker kommer.