Bestsellerforfatter elsker det simple liv på landet

Hendes bøger er oversat til 37 sprog, og hun har solgt over 20 millioner eksemplarer verden over, alligevel er Lucinda Riley stadig en ”countrygirl” fra Irland.

INTERVIEW: Hver uge kommer en opgørelse over de bøger, der sælger bedst her i Danmark. En liste, alle forfattere drømmer om at ligge på – gerne så lang tid som muligt. 2020 har været Lucinda Rileys år. I adskillige måneder har SOMMERFUGLEVÆRELSET været en bestseller.

Det er bare én ud af en bunke bøger, som Lucinda Riley har skrevet gennem årene. På adskillige sprog og i et millionantal, som de fleste drømmer om at kunne sælge som forfatter. Alligevel fylder succesen ikke for den irske forfatter.

”Når nogen spørger mig om jeg føler et pres, så føler jeg et pres,” siger hun og griner. ”Nej, jeg føler ikke noget pres på mine skuldre. Det er muligvis fordi, jeg har skrevet i 27 år. Det er min profession, og det kommer let til mig. Da jeg fik mine børn, stoppede jeg med at skrive professionelt, men jeg skrev alligevel tre bøger mellem madlavning og aflevering i børnehaven. Skriveprocessen er den, jeg elsker. Den tager mig til nye steder. Det er en stor glæde for mig.”

Langt væk fra storbyen

Lucinda Riley skrev allerede sin første roman som 24-årig. Forinden havde hun en kort karriere som skuespiller i London, men vidste hurtigt, at skriveriet skulle være hendes levevej. Under sit pigenavn, Lucinda Edmonds, udgav hun otte romaner, hvorefter hun tog orlov og først i 2010 vendte tilbage som forfatter under det navn, hun giftede sig til. Nu fylder et liv med en stor familie og masser af bøger.

Mit liv har ikke ændret sig. Jeg sidder i det samme hus med den samme gamle diktafon.

”Jeg er født på landet i Irland og lever i naturen. Jeg er absolut ikke bymenneske, selv om jeg elsker at være i en storby. Men efter nogle dage synes jeg, det bliver klaustrofobisk. Jeg er så heldig at bo et sted med en stor have og omgivet af marker. Min nærmeste nabo er køer,” siger Lucinda Riley.

Med millioner af solgte bøger er Lucinda Riley økonomisk sikret, men det meste i tilværelsen er alligevel som det var, inden hun brød igennem som forfatter.

”Mit liv har ikke ændret sit. Jeg sidder i det samme hus med den samme gamle diktafon og går igennem det hvert år,” siger hun og henviser til sine bogprojekter. ”Hvad der er skønt nu er, at jeg ikke skal bekymre mig om penge som tidligere. Det er en gave. Især i disse økonomisk usikre tider. Så det er jeg taknemmelig for. Men jeg tager mig ikke af økonomien, det afskærer jeg mig fra. Jeg fokuserer på at skrive historierne. Det vil jeg altid gøre. Selv hvis jeg er 83 år og ingen gider læse mig, vil jeg stadig skrive, fordi, der er et behov inde i mig.”

Deler tiden mellem at være mor og forfatter

ORKIDENS HEMMELIGHED var første roman under navnet Lucinda Riley. Herefter fulgte en række bestsellere, hvoraf SOMMERFUGLEVÆRELSET er den seneste. Bedst kendt er hun dog for serien om DE SYV SØSTRE, hvoraf hun netop nu arbejder på sidste bind.

”Jeg læser utroligt meget. Jeg er virkelig et læsende menneske. Dog forsøger jeg ikke at læse, når jeg selv skriver, fordi jeg er bange for at stjæle nogens plot. Men lige nu læser jeg en masse non-fiktion. Det er bøger til research på den sidste bog i søster-serien. Og jeg kan desværre ikke fortælle, hvad jeg researcher på, for så vil jeg afsløre for meget,” siger hun.

Når jeg arbejder, føler jeg mig skyldig, fordi jeg burde være sammen med børnene

Og når Lucinda Riley så er klar til at skrive, fortsætter livet ikke som normalt. Hun er mor til fire børn og gift med Stephen og lever som enhver anden familiemor, men alligevel har hun brug for komplet ro, når en roman skal produceres.

”Jeg opdeler min tid, så jeg tager væk, når jeg skal skrive mine bøger. Jeg er som enhver anden arbejdende mor. Når jeg er sammen med børnene, føler jeg mig skyldig, fordi jeg burde arbejde. Og når jeg arbejder, føler jeg mig skyldig, fordi jeg burde være sammen med børnene. Sådan har mange mødre det. Det er vigtigt for mig at tage væk, når jeg skriver, fordi der sker noget i historierne, så jeg bliver enormt følelsesmæssigt involveret. Jeg investerer mig selv i historierne, kan man sige."