Birthe Neumann skal spille Karen Blixen

Instruktør Bille August er netop i disse dage ved at forberede opstarten på optagelserne til det psykologisk drama PAGTEN om det intense venskab mellem den verdensberømte forfatter Karen Blixen og den unge lovende digter Thorkild Bjørnvig. Birthe Neumann skal spille Karen Blixen, mens Thorkild Bjørnvig bliver spillet af Simon Bennebjerg. På rollelisten er desuden Asta August som Benedicte og Nanna Voss som Grete.

Digteren Thorkild Bjørnvig mødte Karen Blixen første gang i 1948, og det udviklede sig til et utroligt venskab og en platonisk, omend til tider farlige, kærlighedshistorie mellem forfatterinden og lyrikeren.

Publikum vil få indblik i sider af Karen Blixen, som kun få kendte. Vi kommer til at opleve Birthe Neumann i et stærkt kvindeportræt – en på én gang generøs og kærlig kvinde, men også magtsyg, intrigant og jaloux.

I 1950 indgik Bjørnvig og Blixen deres berømte pagt, og der blev taget hul på et usædvanligt kapitel i dansk litteraturhistorie. Pagten etableredes, da Bjørnvig i et brev skrev til Blixen, at han ønskede at tjene hende den tid, der var igen. Til gengæld skulle hun gøre ham til en stor digter og et dueligt menneske. Efter den indledende fase, der var præget af dyb samklang mellem de to forfattere, begyndte Blixen at optræde stærkt dominerende over for sin unge ven, som ikke magtede at sige fra. Pagten forvandlede sig derfor til et voldsomt drama, der ikke kun fik betydning for de edsvorne selv, men også for mange af de mennesker, som stod dem nær. Digteren Thorkild Bjørnvigs opsigtsvækkende erindringsbog PAGTEN udkom i 1974, og beskriver hans tætte og foruroligende venskab med Karen Blixen. En forbindelse, der efter fire år endte med et brud og fik personlige omkostninger for dem begge.

Producer Jesper Morthorst udtaler: ”Vi er ekstremt stolte af at præsentere Birthe Neumann i rollen som Blixen - en stærk, sammensat og dybt fascinerende kvinde. Publikum vil få indblik i sider af Karen Blixen, som kun få kendte. Vi kommer til at opleve Birthe Neumann i et stærkt kvindeportræt – en på én gang generøs og kærlig kvinde, men også magtsyg, intrigant og jaloux. En kvinde der placerede Thorkild Bjørnvig i et intenst drama mellem hende selv, hans hustru Grete og elskerinde Benedicte. Vi har sikret et stærkt cast med Birthe Neumann i front og tre unge stortalenter i en spændingsfyldt og fascinerende historie, som aldrig tidligere er fortalt på film”.

Birthe Neumann afsluttede Statens Teaterskole i 1972 og blev kort efter fast tilknyttet Det Kongelige Teater. Udover rollerne på de skrå brædder har hun siden starten af 70’erne medvirket i en lang række af dansk film og tv’s største succeser. Hendes roller er mange, og hun spænder vidt og ubesværet fra det tragiske, det komiske til det dramatiske. Hun har haft flere stærke kvindeportrætter gennem karrieren, har modtaget en lang række priser og er Ridder af Dannebrog. På det store lærred har Birthe Neumann medvirket i ”Lad isbjørnene danse” (1990), Nils Malmros ”Kærlighedens smerte” (1992), ”Kun en pige” (1995), Thomas Vinterbergs ”Festen” (1998), ”Fukssvansen” (2001), ”Elsker dig for evigt” (2002), ”Lykkevej” (2003) samt ”Solkongen” (2005) og to af dansk tv’s mest populære serier - ”Edderkoppen” (2000) og ”Badehotellet” (2013-2020).

En kvinde der placerede Thorkild Bjørnvig i et intenst drama mellem hende selv, hans hustru Grete og elskerinde Benedicte. Vi har sikret et stærkt cast med Birthe Neumann i front og tre unge stortalenter i en spændingsfyldt og fascinerende historie, som aldrig tidligere er fortalt på film”.

Birthe Neumann skal spille overfor det unge stortalent Simon Bennebjerg, der i 2017 modtog Årets Reumert for årets talentpris – i øvrigt sammen med Nanna Voss, der spiller hans hustru i filmen Grete. Simon Bennebjerg blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2016 og blev samme år tilknyttet Det Kongelige Teater, hvor han senest har spillet Mozart i Kasper Holtens kritikerroste publikumssucces ”Amadeus”. Simon Bennebjerg har tidligere medvirket i tv-serierne ”Arvingerne III” (2016) og ”Når støvet har lagt sig” (2020) og havde sin spillefilmsdebut med en mindre rolle i Charlotte Sielings ”Mesteren” (2017).

Christian Torpe har skrevet manus, og han har tidligere arbejdet sammen med Bille August på ”Stille hjerte”. Et manuskript som sikrede ham en Bodil pris for Årets Filmmanuskript i 2015. Siden har han stået bag den internationale gyser ”The Mist” (2017), thrilleren ”Undtagelsen”, som får premiere 2. juli, samt de populære tv-serier ”Fred til lands” og ”Rita”. Og der er flere stærke kræfter bag kameraet – Manuel Alberto Claro (”Melancholia”, ”Nymphomaniac”, ”The House That Jack Built”) er fotograf, klippere er Anne Østerud og Janus Billeskov Jansen (”Jagten”, ”Lykke-Per”, ”Druk”), production designer er Jette Lehmann (”Lykke-Per”, ”Melancholia”, ”Flammen & Citronen”), mens Dennis Knudsen (”The House That Jack Built”, ”Lykke-Per”, ”Kollektivet”) er sminkør.

PAGTEN starter optagelser på Fyn på onsdag den 10. juni og forventes af få premiere i starten af 2021.