Christina Rosendahl elsker digte

Filminstruktøren Christina Rosendahl har oprindeligt læst litteratur på universitetet og elsker at læse. Desværre er tiden ikke altid til det, selv om hun mener, det kan være sundt for mennesker at læse.

Jeg læser for at få fred. Og så gør jeg det for at få fat i den dybe sensitivitet, for selv at kunne skabe noget. Helt uforstyrret. Og jeg er nysgerrig. Der er en masse nysgerrighed forbundet med læsningen også.

Jeg kan godt lide at læse digte. Der er noget meget forpligtende over den helt korte form. Det med at skabe et lille værk på få sætninger. Det skal man fandme være sikker på. Man skal fandme få sagt det, som man vil sige, når det skal være i helt kort form. Når det ikke er langt og fabulerende, som en roman kan være det, så er digtene tit formmæssigt mere radikale, end når man læser en roman. Jeg kan godt lide noget, hvor stemmens form, eller stemmen, der taler, træder meget tydeligt frem. Den træder lige så tydeligt frem som selve indholdet. På den måde bliver der eksperimenteret mere vildt formmæssigt i digte.

Jeg har meget svært ved at prioritere læsning i det daglige, fordi jeg har et lille barn. Derfor er digte også smarte, fordi de er korte, så jeg kan nå det. Men jeg læser rigtig meget på mit arbejde. Det er en del af hele processen af mit arbejde at læse alt muligt, så jeg læser faktisk ret meget. Men meget rettet mod de film, som jeg selv er i gang med at lave. Jeg læser især mange digte, når jeg arbejder. Men jeg læser også filmhistorie, interviews, kunstnerportrætter, avisartikler osv.

Jeg kan godt genkende det med ikke at have tiden til at læse. I weekenden hvor andre måske har tid til at læse, det kan jeg ikke, for der hopper jeg rundt ude i nogle træer med nogle dukker og noget Lego. I den her verden, hvor vi bombarderer os med hamsterhjul og krav og alt muligt andet, så er læsning en måde, hvor sjælen kan finde pleje og glæde. Man kan mærke sig selv. Jeg tror, at al det stress og depression, der er lige nu, handler om, at folk ikke kan leve i overensstemmelse med deres indre. Det er netop det, der sker, når du læser en bog. Der bliver alt det ydre forbundet til det indre. Så jeg tror faktisk, at læsning kan helbrede det moderne menneskes stress og depressioner. Eller i al fald hjælpe. Læsning er jo sjælehelse, sjælepleje.