Den flyvende forfatter der forsvandt

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, comte de Saint-Exupéry var hans fulde navn og titel. Han er måske bedre kendt som blot Saint-Exupéry, og måske endnu bedre kendt som forfatteren til DEN LILLE PRINS. Denne sommer er det 76 år siden, at den franske forfatter, journalist og pilot lettede fra en flybase på Korsika. Han lettede i sin P-38 på sin niende mission for Det Frie Franske Luftvåben under anden verdenskrig, og han forsvandt sporløst.

Saint-Exupérys mest berømte værk er som bekendt DEN LILLE PRINS. Det er historien om en pilot der styrter ned i ørkenen, og må kæmpe for sin overlevelse i de barske omgivelser (Saint-Exupéry styrtede selv ned i den Libyske ørken i 1935 og overlevede med nød og næppe, men det kommer vi tilbage til). I ørkenen møder piloten en mærkelige, ung prins med lyse lokker, der er faldet ned på jorden fra en lille asteroide. På asteroiden boede han alene med en enkelt rose. Men denne lille blomst, denne ene rose, gjorde ham så ulykkelig, at han måtte væk, og i sin lidelse bruger han en flok fugle, til at flyve ham til andre planeter.

Bogen er oversat til mere end 300 sprog, og har solgt omkring 150 millioner eksemplarer, og det gør det til en af de mest solgte og oversatte bøger i verdenshistorien.

Barndommen, flyverne og styrtet

Den senere så berømte forfatter blev født den 29. juni 1900 i Lyon. Han blev født ind i en aristokratisk, katolsk familie, der kunne spore de aristokratiske aner mange århundrede tilbage. Grev Jean de Saint-Exupéry og grevinde Marie de Fonscolombe fik i alt fem børn, og vores forfatter var deres tredje.

han var ubevægelig i et øjeblik. Han græd ikke. Han faldt så blidt, som et ungt træ falder.

Da Saint-Exupéry var fire år gammel, døde hans far af et hjertestop på en togstation, og på trods af de royale titler, sank familien ned i økonomisk armod. Men ulykken for familien sluttede ikke der: i en alder af 15 døde Saint-Exupérys bror, der også var hans tætteste menneske. Han døde af gigtfeber, og Saint-Exupéry beskrev senere at ”han var ubevægelig i et øjeblik. Han græd ikke. Han faldt så blidt, som et ungt træ falder.” Det samme billedsprog Saint-Exupéry ville bruge langt senere i slutningen på DEN LILLE PRINS. Den kun 17-årige Saint-Exupéry var nu familiens overhoved.

I mange år flakkede vores forfatter rundt. Tog mærkelige jobs, droppede ud af uddannelser. Men så kom passionen, ja, flyvende. Han tog tjeneste som menig soldat i 1921, og under en udstationering til Neuhof, modtog han et par private flylektioner. Der var ingen vej tilbage, og hans glorværdige karriere som pilot tog sin start.

Det eneste de havde med sig der mellem sandbjergene var et par grapefrugter, et par appelsiner, én Madeleine-kage (ja, igen sniger den lille kage sig ind i litteraturhistorien) og et skvæt kaffe i en ramponeret termokande.

Den 30. december 1935, efter 19 timer og 44 minutter i luften, under et forsøg på at slå fartrekorden i et kapløb mellem Paris og Saigon, styrtede Saint-Exupéry ned med sit fly og sin mekaniker Pévot. De landede i den Libyske ørken. På mirakuløs vis overlevede både forfatter og mekaniker, men nu stod de der. Midt i en ørken. Det eneste de havde med sig der mellem sandbjergene var et par grapefrugter, et par appelsiner, én Madeleine-kage (ja, igen sniger den lille kage sig ind i litteraturhistorien) og et skvæt kaffe i en ramponeret termokande.

På tredjedagen var de så dehydrerede, at de ikke kunne svede længere. De så spejlinger og hallucinationer. På fjerdedagen blev de reddet af en beduin. Suset fra døden blev til blev til den prisvindende memoir WIND, SAND AND STARS fra 1939 – og vi ser da også et flystyrt i en ørken, som en begyndelse på det hele, i DEN LILLE PRINS.

Ordene og kærligheden

Saint-Exupérys første novelle L’AVIATEUR blev udgivet i 1926 i et litterært tidsskrift.  I 1929 udkom hans første roman: COURRIER SUD.

Det var med bogen VOL DE NUIT fra 1931 at vores forfatter for alvor blev set som en rising star på den litterære scene. Bogen omhandler Saint-Exupérys oplevelser som post-pilot, mens han boede i Argentina.

Og så var det også i 1931 at Saint-Exupéry blev gift med sin Consuelo Suncin. For selvfølgelig skal der også være en stormende kærlighedshistorie bag et så stormende liv, som vores forfattere levede. Consuelo blev født i 1901 i El Salvador, som datter af en rig kaffebonde. Hun gik på skoler i San Francisco og Mexico City og Paris, og hendes første ægteskab var med en mexicansk officer. Ægteskabet endte i skilsmisse, men hun hævdede resten af sit liv, at han døde under den Mexicanske Revolution, for at slippe udskamningen ved en skilsmisse.

Der hviskes i krogene, at rosen i DEN LILLE PRINS symboliserer Consuelo.

Senere blev hun gift med en forfatter fra Guatemala, men da han rent faktisk døde i 1927, flyttede hun til Buenos Aires, hvor hun mødte vores forfatter. Consuelo havde selv en kunstnerisk ånd. Hun levede et boheme-liv og var kendt som lidt af en spilopmager. Saint Exupérys og Consuelos forhold var stormfuldt. De gik fra hinanden mange gange, men fandt altid sammen. Hun var både hans muse og hans kilde til ulykke. Med sin heftige rejsen rundt i verden havde Saint-Exupéry mange affærer, mest kendt er romancen med Héléne de Vogüé, kendt som Madame de B i Saint-Exupérys biografier.

Der hviskes i krogene, at rosen i DEN LILLE PRINS symboliserer Consuelo. Dette smukke, skrøbelige væsen, det eneste der findes, og som skal passes og beundres, men som suger al liv. Consuelo udgav da også en bog efter Saint-Exupérys forsvinden, der puster liv til denne hvisken. Hun skrev THE TALE OF THE ROSE lige efter han forsvandt, og så gemte hun den væk i en kuffert. To årtier efter hendes død, i 1976, dukkede manuskriptet op. Det blev udgivet i Frankrig i 2000 og blev en sensation.

Det var efter et langt ophold i Quebec, hvor Saint-Exupéry kæmpede med sygdom og stress, at en fransk officers kone, overbeviste Saint-Exupéry om at skrive en børnebog. Han skrev og illustrerede DEN LILLE PRINS mens han boede i New York i 1942. Den udkom i 1943 i USA, men blev først udgivet posthumt i hans eget hjemland, da hans arbejde var blevet forbudt af Vichy regimet.

Forsvundet uden et spor

I 1943 rejste vores forfatter med en amerikansk militærkonvoj mod Algeriet, for at flyve med den franske luftstyrke og kæmpe med de allierede fra en Middelhavsbasseret eskadrille. Med sin alder på 43 var Saint-Exupéry 8 år over aldersgrænsen for piloter. Efter flere flystyrt led han af smerter og immobilitet. Han kunne ikke selv tage hans flyudstyr på, og han kunne ikke dreje nakke til venstre, for at se efter fjenden. Men han blev ved, han ville flyve. Vores forfatter var derudover begyndt at drikker lidt mere end rigeligt, så han var både i en psykisk og fysisk nedgang. Det blev derfor besluttet, at han maks. måtte flyve fem missioner mere.  

På trods af den beslutning, tog Saint-Exupéry ud på sin niende mission d. 31. juli 1944. Han fløj afsted i sit ubevæbnede P-38, og kom aldrig tilbage. Han forsvandt ud i det blå, uden at efterlade sig et spor.

I 1998 fandt en lokal fisker et sølv-armbånd øst for øen Riou. På armbåndet var der indgraveret Saint-Exupérys eget navn samt Consuelos. I 2000 fandt en dykker rester fra et P-38 fly tæt på hvor armbåndet var fundet.

Så vores forfatter endte jo nok sit liv flyvende. Flyvende mens han faldt. Denne sommer er det 76 somre siden. Langt vigtigere end en tragisk død, står tilbage et kæmpe forfatterskab. Der er ikke før eller siden set en litterær sensation som DEN LILLE PRINS. Der er ikke før eller siden set en bog, det skulle da lige være bibelen, der er læst så mange gange og har rørt så mange mennesker over hele verden.

Køb DEN LILLE PRINS i klubben her.