Den glemte pioner

Gennem 40 år rejste den danske zoolog Marie Hammer (1907-2002) verden rundt med ét eneste formål: Hun ville bevise, at verdens enorme kontinenter engang hang sammen. Og det lykkedes hende. Men som mange andre betydningsfulde kvinder, blev hun forbigået i historiebøgerne. Det fik forfatter Eva Tind til at dykke ned i hendes fascinerende forskning og bevægende livshistorie.

Hvad driver en kvinde - og mor til fire - til at vie sit liv til at rejse jorden rundt alene og lede efter mider? Og til at insistere på, at hverken mand eller børn må stå i vejen for hendes forskning – og det endda i en tid, hvor det var uhørt, at en kvinde overhovedet beskæftigede sig med andet end hjem og børn. Det er nogle af de spørgsmål, der har optaget forfatter Eva Tind i arbejdet med sin nye roman KVINDEN DER SAMLEDE VERDEN, der handler om videnskabskvinden Marie Hammer. "Jeg læste en artikel om glemte kvinder i videnskaben og synes, at Maries forskning og historie var fængende, fordi hun ved at studere jordmider, der er så små, at vi ikke kan se dem, var i stand til at bevise, at alle kontinenter har hængt sammen som ét stort kontinent. Hun samlede kontinenterne som man samler et simpelt puslespil, og det synes jeg var en vanvittig smuk historie." Marie Hammer beviste den banebrydende teori om kontinenterne ved at rejse jorden rundt og grave efter mider. Mider tilbagelægger ikke tusindvis af kilometer, så da hun endelig – efter 30 års indsats – kunne påvise den samme type mide på forskellige kontinenter, havde hun beviset. Som en ægte enspænder og ene kvinde i forskningsverdenen rejste Marie Hammer rundt i årtier for at tage jordprøver. Når hun fandt en ny mide under sit mikroskop, var der ofte ingen, der havde set den før. Hun tegnede dem, beskrev dem, navngav dem og blev ’mor’ til tusind nye arter. "Hun er også den første og eneste kvindelige forsker, som kommer med på Knud Rasmussens Thule-ekspeditioner", fortæller Eva Tind. "Hun kommer med på den allersidste ekspedition, da hun er 25 år gammel, og tager af sted i gummisko og en sweater, hun har lånt af en veninde. Det er den rejse, der bliver startskud-det på hendes verdensomspændende forskning."

Eva Tind har brugt flere år på at dykke ned i Marie Hammers usædvanlige liv. "Jeg fandt frem til hendes børn og fik at vide, at der er et kæmpestort arkivmateriale på Fredensborg Arkiverne," fortæller hun. I arkivet var der blandt andet fotos, personlige breve, dagbøger og tegninger. Eva Tind interviewede også Marie Hammers børn. "Det er jo særligt ved Marie, at hun har en familie. Hun har fire børn. Da den yngste er et år, får Marie tildelt et forskningsophold i Nordamerika, hvor hun er meget interesseret i at indsamle prøver. På det tidspunkt er hun væk fra sin familie i et helt år." Marie Hammer rejste og bedrev forskning i 40 år. Hun udgav også en selvbiografi, som hun modtog Weekendavisens Litteraturpris for.

"Der var hverken ansættelse eller økonomi i hendes forskning, og hun vidste jo ikke, om hun nogensinde ville kunne bevise noget. Men hun knoklede som en sindssyg," siger Eva Tind. "For at forstå hende har jeg prøvet at beskrive hendes liv fra barndommen og gennem hendes uddannelser, forelskelser, rejser og opdagelser. Det har i høj grad været et spørgsmål om at frem-mane det her menneske for at forstå, hvad der driver hende, og forstå, hvorfor hun kunne rejse ud, selvom hun havde familie og børn. Hvad får en kvinde til at vie sit liv til bittesmå usynlige dyr?"

Jeg ville forstå, hvad der driver hende, og hvorfor hun kunne rejse ud, selvom hun havde familie og børn. Hvad får en kvinde til at vie sit liv til bittesmå usynlige dyr?

I sit forfatterskab har Eva Tind også tidligere sat fokus på historiens visionære og ofte glemte kvindeskikkelser. Og så holder hun ligesom Marie Hammer af det uopdagede, og af at fremkalde det, vi ikke ser. "Historiens kvinder og mænd kan inspirere os til at udfolde vores liv på en mere storartet måde. Vi er her kun i et glimt, så hvordan vil vi forvalte det liv, og de talenter vi har fået tildelt? Vil vi sidde på vores hænder eller vil vi udfolde det, der spirer i os uanset, hvad andre tænker om os, uanset hvor banalt eller usynligt det er for andre?"

Køb bogen i bogklubben