”Du er den eneste, der kan gøre det."

Ismanden kalder de ham. Hans navn er Wim Hof, og med sig har han de tanke - og kropsteknikker, han har udviklet over de sidste 40 år. 40 år hvor han har slået mere end 20 verdensrekorder i udholdenhed. For hvordan bestiger man Kilimanjaro på to dage kun iført shorts? Hvordan overlever man at være nedsænket i is i 1 time og 12 minutter? Hvordan kan man svømme 80 meter under isens overflade? Svaret på det har Ismanden samlet i bogen WIM HOF-METODEN.

Den udholdende hollænder er allerede blevet berømt gennem adskillige bøger og dokumentarer – det siges endda, at der er en spillefilm på vej om ham med Joseph Finnes i hovedrollen. Men den nyeste bog dykker ned i Wim Hofs vilde livshistorie, og undersøger de tre grundsøjler i hans metode: eksponering for kulde, bevidst vejrtrækningen og tankens kraft.

Jeg vil åbne op for en robust følelse af vores oprindelige formål på jorden.

”WIM HOF-METODEN er en måde at bringe os tilbage i harmoni med vores medfødte evner, med vores glemte kræfter,” siger Hoff. ”Jeg vil have læserne til at føle, at der er en vej tilbage til deres kerne, til deres grundlæggende væren. Jeg vil åbne op for en robust følelse af vores oprindelige formål på jorden.”

Metoden er skabt til at genstarte kroppens kemi til et mere oprindeligt stadie, der fandtes før mennesket, begyndte at omgive sig med moderne bekvæmmeligheder.

”I takt med at menneskeheden har udviklet sig og har udviklet teknologi der gør vores liv bekvemt, har vi mistet vores medfødte evne til ikke bare at overleve men at trives i ekstreme naturtilstande.” Siger Hoff. ”Alle de ting vi har opfundet, for at gøre vores liv nemmere, har gjort os svagere, fordi vi ikke længere er udsat for naturens kræfter. Men hvad hvis vi kunne vække de sovende, fysiologiske processor, der gjorde vores forfædre så stærke?”

Hof er født og opvokset i Holland, han er 61 år gammel, og så blev han kendt som Ismanden, da han viste sine ekstreme atletiske evner, da han lod hele sin krop nedsænke i is i mere end en time. Da han besteg Kilimanjaro kun iført shorts, og løb et halvmaraton på Antarktisk i bare fødder. Men Hofs præstationer var langt mere end en personlig konkurrence i udholdenhed. Det var en måde hvorpå han kunne vise til offentligheden, hvad hans metode gjorde ham i stand til – og ikke mindst vise det til den videnskabelige verden.

 Just breath, motherfucker

Mange store studier har efterhånden undersøgt Wim Hof-metoden. Hof selv siger, at metoden gør ham i stand til at kontrollere sit nervesystem, hvilket gør ham i stand til at holde hans kropstemperatur stabil, selvom den udsættes for ekstremer. Metoden menes også at styrke immunforsvaret og stabilisere emotionelle udsving. Derudover styrker den kroppes atletiske formåen, den regulerer smerte, øger energiniveauet, bekæmper betændelsestilstande og ja – metoden kan endda forbedre dit sexliv.

 

Metoden kan sagtens praktiseres derhjemme og i ens eget tempo siger Hof. ”Just breath, motherfucker” er et af hans slogans, ligesom ”A cold shower a day keeps the doctor away” er et andet.

 

Hofs tilbagelænede attitude og hans smitsomme entusiasme blev for alvor vist frem for verden, da han gæstede et afsnit af Gwyneth Paltrows ultrapopulære populære Netflix-program The Goop Lab.

”Jeg havde det bare sjovt med dem, det var en fornøjelse,” sagde Hof. Hans medvirken i programmet inkluderede, at han fik Goop-holdet til at hoppe i den kolde Lake Tahoe – han coachede endda Gwyneth Paltrow gennem åndedrætsøvelser og armbøjninger.

Hof ved, at åndedrætsøvelser og meditation har været teknikker der har været brugt i årtusinder. ”Men kombinationen af kulde og de specifikke åndedrætsøvelser har vist sig, at være en mere direkte og effektiv vej til at bekæmpe dybdeliggende stress,” siger Hof. ”I virkeligheden kan metoden komplementere enhver praksis.”

På trods af hans succes nægter Hof at blive kaldt en guru. ”Gennem de her meget simple men kraftfulde teknikker, kan du skabe ændringen indefra,” siger han. ”Du er den eneste, der kan gøre det. Du er alkymisten, du helbreder dig selv. Jeg gjorde dig bare opmærksom på, at du havde kraften til det.”

WIM HOF-METODEN er i Bogklubben nu.