En kærlighedserklæring til Maria Helleberg

Hvis man kan tale om en slags læser, så er jeg er nok ikke den klassiske Maria Helleberg læser. Med mine 28 somre er jeg nok lidt yngre end hendes gængse læser, og på min bogreol står hun side om side med det man nok vil kalde lidt smallere litteratur. Lige nu står hun mellem Lars Høecks LEGACY og Simons Strauss SYV NÆTTER. Men hun står der. For jeg elsker Maria Helleberg.

Da jeg var 12 gav min mor mig KÆRLIGHEDSBARN i julegave. Bogen handler om forholdet mellem hertug Frederik Christian af Augustenborg og den danske prinsesse Louise Augusta, der officielt var datter af kong Christian VII og dronning Caroline Mathilde. Uofficielt var hun datter af dronningen og Johann Friedrich Struensee. Vi følger Louise Augustas liv, og bliver inviteret ind i en verden af balkjoler, intriger, ulykkelig kærlighed og fremfor alt ensomhed. Det er en fantastisk bog.

Helleberg tager dig med på eventyr. Eventyr du bliver klogere af.

Lige siden jeg læste KÆRLIGHEDSBARN har jeg været ivrig Maria Helleberg læser. For Helleberg tager dig med på eventyr. Eventyr du bliver klogere af. Du rejser tilbage i tiden, til konger og dronninger, intriger, kærlighed, sex, halshugninger og krige – og det hele er historisk korrekt.

Det samme gælder romanerne SOMMERFUGL  og STORMENE. I SOMMERFUGL er den sande historie om Ingerd. Vi er i Norge i 1400-tallet, og den 15 årige Ingerd bliver giftet bort til en langt ældre mand. Ægteskabet er ulykkeligt og voldeligt, og da ægtemanden dør, kastes Ingerd ud 1520’ernes reformation og Unionens opløsning. Det er bryllupsnætter, dødslejer, flygtninge og en verden i hastig forandring. Det er kamp og kærlighed i reformationtidens Norden.

STORMENE foregår ligeledes under reformationen, men her er vi hjemme i Danmark igen. Den yndige Elsebe lider samme skæbne som Ingerd. Som 15 årig bliver hun giftet bort til en langt ældre mand, der mishandler hende hele ægteskabet igennem. Da Elsebe møder Stygo, der senere viser sig at være ingen ringere end Stygge Krumpen, den senere så kendte biskop, aner hun håb. Han hjælper hende med at blive skilt, og Elsebe bliver kastet ud i historiens uforudsigelige begivenheder. Det er en roman om menneskeskæbner under det store magtskifte der fandt sted, da Martin Luthers tanker slog igennem i Danmark.

Den lærte mig ikke bare at læse murstensromaner i en ung alder, den lærte mig at interessere mig for historien.

Så tak til min mor, fordi hun gav mig KÆRLIGHEDSBARN dengang. Den lærte mig ikke bare at læse murstensromaner i en ung alder, den lærte mig at interessere mig for historien. Hvor vi kommer fra, hvem der byggede vores land, vores samfund. Det er en interesse der har fulgt mig lige siden, og som giver mig en forståelse af, hvordan jeg er plantet i verden.

Maria Hellebergs romaner er gedigen romankunst. Det er researchede og de er velfortalte. Helleberg er den historiske romans dronning. Læs hende, tag på eventyr tilbage i historien, og bliv klogere. Det er fantastisk.

Se vores Forfattermorgen med Maria Helleberg.

Se hele vores udvalg af Maria Helleberg her.