Fireårig udgiver digtsamling

Det er set før. Forfattere der debuterer i en ung alder. Mary Shelley var kun 18, da hun begyndte at skrive FRANKENSTEIN. Keats var kun 21, da hans første digtsamling blev udgivet. Rainer Marie Rilke var 19, da han udgav sine første kærlighedsdigte. Jo, litteraturhistorien har set mange, unge debutanter, men det her må alligevel stå som en første: en fireårig dreng har skrevet kontrakt med det britiske forlag Walker Books.

Drengen hedder Nadim Shamma-Sourgen. Han blev opdaget af Kate Clanchy, der selv er poet og vinder af dette års Orwell Prize, der er en prestigefyldt britisk litteraturpris. Clanchy underviste flygtningebørn i litteratur sammen med Nadims mor, der viste hende nogle af sønnens digte. Clanchy begyndte at dele digtene på sociale medier, og det førte til interviews med bl.a. Sunday Times og Sky News (hvor Nadim for øvrigt blev bedt om ikke at pille næse på live TV), og nu altså en bogkontrakt.

Digtsamlingen er planlagt til næste sommer, og Denise Johnston-Burt, der er redaktør på Walker Books, udtaler om den unge debutant:

”Digtene taler om essentielle følelser som kærlighed og ensomhed, og Nadim beskriver de følelser med perfekte ord. De er simple, inspirerende og har deres helt egen visdom.”

Clanchy, der opdagde Nadim, udtaler om ham at: ”jeg delte ikke de digte, for at vise, hvor meget de mindede om en voksens værk. Jeg delte dem fordi de var barnlige. Nadim har den sjældne evne til at udtrykke sig billedligt gennem ord, hvad det betyder at fire år gammel. At elske ens mor og biller, at spekulerer over skurke, bad og kærlighed. De digte jeg delte på Twitter rørte tusindvis af mennesker, men de står endnu stærkere som en samling af digte, fordi de skaber en verden af glimmer og kram. Det bliver en helt speciel bog at dele med sit barn.”

Og hvad er det så han skriver, denne unge poet? I digtet Comming Home skriver Nadim bl.a.:

Take our gloves off / Take our shoes off / Put them where they’re supposed to go / You take off your brave feelings / Because there’s nothing / To be scared of in the house

Eller i digtet Baddies, hvor Nadim undersøger skurkenes indre liv, skriver han:

Baddies love their baddie friends / Even very baddie ones / Policemen might arrest them / But they’ll still have their love

Om hele projektet udtaler den 4-årige selv:

”Jeg kan godt lide at skrive digte. Især om naturen. Det gør mig glad, at mine digte skal være i en bog. Når mine digte er i bogen, må jeg så godt få en af bøgerne?”

Artiklen er oprindeligt bragt i The Guardian.