Hun har magten til låns

Pippi Langstrømpe er en af hendes bedste venner, hun anbefaler en bog om et gammelt træ, og så har hun sin egen elefantorden. Vi har talt med Margrethe Vestager om stort og småt, om magt og bøger og Tiger King.

For mig er magt noget, jeg har til låns. Det er ikke mit, det handler ikke om mig, det er noget jeg har til låns, for at løse en opgave.

"Det fede ved litteratur, det er at man lærer om mennesker.  Man kan træde ind i andre menneskers liv på en måde, man ellers er udelukket fra."

"Der er meget arbejde i mit liv, men der er også plads til grin. Specielt på min egen bekostning. Jeg synes jeg gør enormt mange ting, der er grinagtige ift. min egen humor.  Der er plads til rigtig meget grin. Der er også plads til meget dårligt TV. Det første jeg gjorde under corona, var at se hele Tiger King. Og så ser jeg alt over skabelonen Den Store Bagedyst – glaspustning, havearbejde, syning, keramik. Vi blev meget hurtigt færdige med The Great British Throw Down, hvor de laver keramik og det er fremragende. Så der er plads til ting der ikke er strengt professionelle."

"Jeg har min egen elefantorden. Jeg kan virkelig godt lide, at have noget i hænderne. Jeg arbejder med ord, og det kan man bare godt blive træt af. Så det at skabe noget med sine hænder, det betyder virkelig meget for mig. Så jeg strikker meget. Og jeg virkelig godt lide elefanter. Så jeg strikker elefanter. Jeg må have strikket 100 stykker tror jeg, og så deler jeg dem ud. Jeg giver dem til babyer og til fødselsdage og hvis jeg synes nogen har fortjent det. Jeg havde fx en fantastisk samtale med Erling Jepsen i P1, og så fik han en elefant."

Hvis man har meget styrke, så har man også et stort ansvar.

"Pippi Langstrømpe er en af mine allerbedste venner og store forbilleder. Hun er så generøs. Jeg kan ikke komme i tanker om en anden figur, et andet væsen, der har samme generøsitet overfor folk hun kender og over folk hun ikke kender. For hun er til stede.  Og hun kan øse ud af sin styrke og tro på andre mennesker. Så jeg synes hun er en fantastisk inspirerende pige."

"Hvis man har meget styrke, så har man også et stort ansvar. Det er også det jeg har videreført i konkurrencelovgivningen. Hvis du vokser og bliver en stor virksomhed, så har du også et rigtigt stort ansvar.  For mig er magt noget, jeg har til låns. Det er ikke mit, det handler ikke om mig, det er noget jeg har til låns, for at løse en opgave. Og der kommer jeg tilbage til Pippis generøsitet: hun har jo alt. Hun kunne leve præcis som hun ville. Hun vælger så at leve på en måde, som er helt ukonventionel, men som gør at hun kan spille en rolle og have et forhold til alle slags mennesker. Til børn, til voksne, til autoriteter."

Selve fotografierne er som at læse et digt. Det er så smuk en bog. Man bliver glad af bare at holde den i hånden.

"KVINDER UDEN MÆND er en fantastisk bog. Den foregår i Iran under revolutionen. Den handler om fem kvinder og deres indre og ydre frigørelse. Det er den mærkeligste bog, og den er helt poetisk, og bogstaverne er så store! Jeg elsker det. Den ene kvinde bliver til et træ og den har min varmeste anbefaling. Og apropos træer, og ikke fordi jeg skal være sådan én der taler om træer hele tiden, men jeg vil også anbefale Nicolai Howalts bog OLD TJIKKO. Det er digte med fotografier. Old Tjikko er et af verdens absolut ældste væsener, det er et træ, og dele af Old Tjikkos rodnet er mere end 9000 år gammelt. Selve træet er 600 – 800 år gammelt. Nicolai Howalt har så fotograferet det en gang, men har brugt alt muligt forskelligt slags fotopapir og antikke fremkaldelsesmetoder, og det har givet det her træ, det her væsen, så mange fremtrædelsesformer. Selve fotografierne er som at læse et digt. Det er så smuk en bog. Man bliver glad af bare at holde den i hånden."  

Se hele Forfattermorgen-interviewet med Margrethe Vesterager her.