Bille August: Jeg ser næsten ikke fjernsyn. Jeg prioriterer læsning.

Jeg begyndte at læse ganske sent, men nu læser jeg simpelthen så meget, som jeg overhovedet kan, og så ofte jeg har tid til det. Jeg elsker at forsvinde ind i en verden, i en roman. Den giver en særlig form for fordybelse. I den tid vi lever i, går alt så stærkt og meget er overfladisk. Når man læser en roman, er der en rytme. Den tid det tager at læse en roman gør, at man kan fordybe sig i tanker og reflektere undervejs. Det synes jeg er vidunderligt. Man skaber sine egne billeder, og det er jo dejligt for en som mig, der er fyldt op med andres billeder i min hverdag.

I en overgang læste jeg mange russiske forfattere, så blev det kinesiske, så blev det amerikanske forfattere. Jeg synes fx at Richard Ford og selvfølgelig også Jonathan Franzen, er nogle utrolig spændende samtidsforfattere, som jeg er meget optaget af. Men jeg er også imponeret over så mange gode forfattere, der er i Norge. Saabye Christensen og selvfølgelig Knausgård. Og den seneste jeg har læst, er af Dag Solstad. Hans trebindsværk om Bjørn Hansen. Dem var jeg meget optaget af. Jeg kan varmt anbefale dem.

Jeg prioriterer læsning rigtig højt. Jeg ser næsten ikke fjernsyn

Når jeg har lavet flere film, der er baseret på litteratur og har brugt så lang tid på at fordybe mig i fx Lykke-Per, så er det også en læseoplevelse, der har betydet rigtig meget for mig.

Jeg prioriterer læsning rigtig højt. Jeg ser næsten ikke fjernsyn. Nu har jeg også børn og familie, så de tager og skal tage min tid, de er jo det vigtigste. Men så snart jeg er alene og har mulighed og tid til det, så læser jeg. Jeg lytter aldrig til bøger, og jeg læser altid i fysiske bøger. Jeg har det med altid at lave æselører. Og så laver jeg altid en masse noter i mine bøger, noterer ned og overtegner dem. Jeg har også en god evne til at koncentrerer mig hvor som helst. Det har jeg fra filmoptagelser, hvor der kan være så meget kaos rundt omkring. Jeg kan åbne en bog hvor som helst og forsvinde ind i bogens univers.

Man lærer noget om livet og mennesker. Det gør litteraturen for mig.

Læsning er for mig berigende. Især i den her verden, hvor der er så meget, der er overfladisk. I en medieverden, hvor man bruger så meget tid foran skærmen, der synes jeg, at det er vigtigt at give sig selv tid til at fordybe sig og reflektere. Det kan en roman give. Man bliver involveret i nogle universer, som man normalt ikke ville have adgang til. Man lærer noget om livet og mennesker. Det gør litteraturen for mig.