KALAK bliver filmatiseret
I 2007 udgav Kim Leine sin debutroman KALAK. Bogen handler om Kim selv, der vokser op i den yderste norske provins i en Jehovas Vidne-enklave, der holder drengen i ualmindelig stramme tøjler og ser sig selv som en lille ø af frelste, der vil blive reddet på Dommedag, mens resten af verden må gå under.
Bogen tog anmelderne og læsere med storm, og med efterfølgende bøger som PROFETERNE FRA EVIGHEDSFJORDEN og RØD MAND SORT / MAND, blev det også begyndelsen på et af Danmarks største forfatterskaber.
KALAK handler om længslen efter storfamilien og kollektivet, når kernefamilien svigter
Nu skal KALAK filmatiseres af svenske Isabella Eklöf, der er en af de mest interessante filmtalenter i Norden lige nu. Eklöf instruerede i 2019 filmen HOLIDAY om en ung kvinde, der tager på sommerferie med sin gangsterkæreste og hans slæng, og hurtigt mærker konsekvenserne af det miljø. Filmen vandt Bodil-prisen for bedste danske film, kvindelige hovedrolle, mandlige birolle og fotografering.
Derudover har Eklöf været med til at skrive manuskriptet til den intet mindre end fantastiske film GRÆNSE, der er skrevet over novellen GRANS af John Ajvide Lindqvist, der er mest kendt for romanen LAD DEN RETTE KOMME IND.
Eklöf udtaler til filmmagasinet Ekko: ”KALAK handler om længslen efter storfamilien og kollektivet, når kernefamilien svigter, og det individualistiske samfund ikke formår at opfylde hullet inde i”.
Kim Leine skal selv være med til at skrive manuskriptet, og vi glæder os helt vildt til at se resultatet.
Her er tre andre bøger, som vi hepper på bliver filmatiserede:
FRANK VENDER HJEM
Kristian Bang Foss er en af vores største humorister og største stilister med et eminent præcist og tilbageholdent sprog og en ægte interesse i mennesker. Få bøger forener suspense, tragedie, komik og menneskelig indsigt så overrumplende vellykket. Steder, scener og mennesker er så virkeligt og skarpt beskrevet, at vi næsten ikke kan vente med at se Rock Tage, Tea, den akavede frokost i Skagen og ikke mindst Frank i havsnød, på det store lærred.
HVIS DER SKULLE KOMME ET MENNESKE FORBI
Thomas Korsgaards debutroman HVIS DER SKULLE KOMME ET MENNESKE FORBI er en stærk roman om fattigdom i udkanten af det danske velfærdssamfund, om at være barn i en familie uden overskud og være overladt til sig selv. Men det er også fortællingen om en opfindsom og kreativ dreng, der forstår at klare sig trods næsten ubærlig modgang. Om at vokse op og finde sine egne ben uden nogensinde at glemme, hvor man kommer fra. Romanen er næsten som at læse et manuskript til en film, for den er stærkt båret af knivskarpe og humoristiske replikker, som få forfattere mestrer lige så godt, som den unge Korsgaard gør.
Er der så en eller anden instruktør der kan komme i gang, så vi kan besøge gården for enden af verdens længste grussti på film også.
Og så kan vi for øvrigt tilføje, at efterfølgeren EN DAG VIL VI GRINE AF DET egner sig mindst lige så godt som spillefilm, så der ligger allerede en to’er klar.
DEN, DER LEVER STILLE
Leonora Christina Skovs enestående selvbiografiske roman tog hele Danmarks læsere med storm, og vi er sikre på, at det samme ville ske med biografgængerne. Christina vokser op som enebarn i et rødt parcelhus i Helsinge. På overfladen er alt godt, forældrene er ordentlige og regelrette, og Christina dygtig i skolen. "Den, der lever stille, lever godt", som moderen siger. Og Christina gør sit: Hvis hun opfører sig almindeligt, får topkarakterer og ikke gør sin mor ked af det eller sin far vred, kan det være, at de kan elske hende. Men da Christina bliver ældre, krakelerer facaden. Hun flygter lige efter gymnasiet til København, hvor hun genskaber sig selv som forfatteren Leonora og til sine forældres rædsel forelsker sig i en kvindelig præst. "Når du ligger i rendestenen, skal du nok komme hjem", siger hendes far. Da Leonora insisterer på sit eget liv, slår forældrene hånden af hende og kører hendes ting på forbrændingen.
Vi vil se de stille stuer og det forknydte barn. Vi vil se barnet vokse og kaste sig ud i Københavns natteliv med knaldrød læbestift.