Litterære bilture - en føljeton

Flyene flyver ikke. Grænserne er lukkede. Vi ved ikke, hvornår vi må myldre ud i verden igen. Men der er råd for det meste. Danmark er et dejligt land. Skabt af smukke landskaber, formet af vejret og historierne.

Vi kører langs kyststrækning formet af hav og blæst og vi læser Drachmann, Hanne Højgaard Viemose, Herman Bang og mange andre.

De næste uger guider vi dig til BILTURE I DANMARK med tilhørende litterære oplevelser. I dag kører vi fra Skagen til Sæby. En tur gennem det moderne gennembrud, den tilsandede kirke, herregården der husede Bangsbokredsen bestående af bl.a. Herman Bang og Agnes Henningsen. Vi kører langs kyststrækning formet af hav og blæst og vi læser Drachmann, Hanne Højgaard Viemose, Herman Bang og mange andre.

DEL 1: Fra Skagen til Sæby – malerne og digterne

Denne biltur starter i Skagen. Byen hvor en af Danmarks vigtigste grupperinger samlede sig. I 1870’erne fandt Holger Drachmann, Michael Ancher, Anna Ancher, P.S Krøyer og mange andre sammen, i en fælles glæde over lys, lette kjoler, sommeraftener med champagne, kunst og naturtro motiver, og de blev definerende for det moderne gennembrud.

Det bliver en fortælling om lyset, der vibrerer i Anchers billeder som en verdslig udgave af Bebudelsen.

Læs:

Lilian Munk Rösing: ANNA ANCHERS RUM. En af de smukkeste bøger du kommer til at holde mellem dine to hænder. Litteraten Lilian Munk Rösing har skrevet en dybt personlig bog om Anna Anchers kunst. I et essay, der trækker på såvel filosofi og kunsthistorie som Rösing og Anchers personlige liv – og ikke mindst det fysiske møde med værkerne – skrives en historie frem om en kunstner, der blev forført af farverne selv. Det bliver en fortælling om lyset, der vibrerer i Anchers billeder som en verdslig udgave af Bebudelsen.

Holger Drachmann: EN OVERKOMPLET. Splittelse er hovedtemaet i denne Holger Drachmanns første roman, der udkom i 1876. Romanen følger dannelsesromanens struktur og skildrer de to venner Erik og Adolf og deres vej gennem ungdommen til voksenlivet, og hvor deres meget forskellige valg tager dem hen.

Det hvide tårn der står som et ensomt spøgelse og hvisker om fortiden.

Når du kører ud af Skagen, kan du se den tilsandede kirke. Det hvide tårn der står som et ensomt spøgelse og hvisker om fortiden. Den sidste rest af middelalderkirken der måtte lukke i 1795 pga. sandflugten.

Følg hovedvej 40 mod syd og indtag landskabet, når du kører gennem Bunken Klitplantantage. Her er det mennesket der taler sidst: kysten er skabt af vejret og vandets forvandlende kræfter.

Her er det mennesket der taler sidst: kysten er skabt af vejret og vandets forvandlende kræfter.

Efter Jerup drejer du til venstre mod Strandby, der er en lille fiskerby fra 1800-tallet. Her kan det godt anbefales at stige ud af bilen, få rettet bentøjet ud, og gå en lille tur i de små gader.

Efter Strandby kommer du til intet mindre end Frederikshavn. En af Danmarks mest legendariske byer. Her kan du fx besøge herregården Bangsbo, der fra 1891 tilhørte Johan Knudsen. Bangsbo blev centrum for Bangsbokredsen – et slæng af forfattere, malere, skuespillere og andre skønånder, der samlede sig på Bangsbo til diverse festlige eskapader. Her kan bl.a. nævnes Herman Bang, Carl Ewald, Betty Nansen og Agnes Henningsen.

Romanen veksler mellem en barndom der ikke er for børn i Frederikshavn, og at komme væltende ud af junglen med kroppen i opløsning og dæmonerne efter sig

Læs:      

Herman Bang: TI AAR – ERINDRINGER OG HÆNDELSER. Det er ikke nemt kun at anbefale én Bang, men TI AAR rummer en række erindringsglimt fra Herman Bangs ungdom. Bogen indledes med beretningen om de første skridt, han som tyveårig tog som forfatter efter farfaderens død i oktober 1877, og slutter med hjemrejsen fra Prag i oktober 1887, da han havde fuldendt romanen STUK. Det er det tiår, hvor hans gennembrudsværker bliver til, og han finder sit ståsted som en af hovedpersonerne i den nordiske impressionisme.

Hanne Højgaard Viemose: HHV, FRSHWN. Romanen veksler mellem en barndom der ikke er for børn i Frederikshavn, og at komme væltende ud af junglen med kroppen i opløsning og dæmonerne efter sig, en psykotisk eksmand og alt muligt andet. HHV, FRSHWN med undertitlen DØDSKNALDET I AMAZONAS er en forbumlet, kaotisk, hudløs og hidsig fortælling om mørkt begær og vild natur, om dagliglivets groteske strabadser og de mere eller mindre mislykkede forsøg på at få styr på sit shit.

Agnes Henningsen: LET GANG PÅ JORDEN og LETSINDIGHEDENS GAVE. Romanerne er selvbiografiske skildringer af barndommen på de store slægtsgårde før århundredskiftet, gennem kærlighedens omskiftelser, frem til kunstnerlivet i København i de første ti år af 1900-tallet, hvor hun møder litteraturens førstemænd og forsøger sig som forfatterinde.

Du ender i Sæby. Du har kørt 62 km plus det løse. Du er glad.

Efter Bangsbo snørkler du dig af Undervej helt op på toppen af Øksnebjerg, hvor du kan se ud over hele Vendsyssel. Kør forbi Understed Kirke, forbi herregården Sæbygård og igennem Sæbygård Skov – skoven hvor 1800-tallets nationalromantiske malere fandt deres elskede bøgeskov motiv.

Du ender i Sæby. Du har kørt 62 km plus det løse. Du er glad.

Ovenstående biltur er fra bogen BILTURE I DANMARK.

Læse-anbefalingerne er fra skribentens egen hjerne.

Kør med på anden del af turen. Denne gang fra Faaborg til Svendborg.