Lykke Friis elsker historiske romaner

Lykke Friis er direktør i Tænketanken Europa. Hun er er tidligere Tysklandskorrespondent for Berlingske og skal denne sommer tilbringe meget af sin tid i netop Tyskland. Ind imellem rejseriet bliver der naturligvis også plads til at læse. Her fortæller hun, hvorfor hun holder af at læse.

Jeg læser for at blive klogere, men først og fremmest for at glemme alt omkring mig, det synes jeg man kan med bøger. Pludselig tager man ud at rejse, når man ligger i sin liggestol her i løbet af sommeren. Det der med at kunne fordybe sig, men også det der med at kunne glemme alt omkring sig – det er derfor jeg læser.

Jeg holder særligt af biografier eller romaner, der handler om historie, så man bliver klogere på en tid. Det kan være 2. Verdenskrig, det kan være den franske revolution, det kan være den tyske genforening – det er sådan set lige meget, men det der med at få et supplement, hvor skønlitteraturen er kongevejen til forståelsen af et andet land. Frem for kun at læse aviser eller historiebøger, så kan litteraturen noget med, at man får en genvej til forståelsen af et andet land.

Lige nu læser jeg SPIONEN OG FORRÆDEREN. Den handler om denne dobbeltspion som er i København. Det er en måde både at blive klogere på den kolde krig, men igen så glemmer jeg simpelthen alt omkring mig. Den er nærmest skrevet som en John le Carré roman. Den kan jeg varmt anbefale.

Den måde, jeg læser på, er sådan, at jeg altid har en stabel af bøger liggende ved siden af sengen, og når jeg er i sommerhus, har jeg en endnu større stabel. Jeg bliver altid lidt nervøs, hvis ikke jeg har sådan en; man skal have noget at se frem til og noget man kan vælge imellem. Og så skal det være fysiske bøger – jeg har ikke rigtig vænnet mig til de digitale udgaver, dér bliver jeg forstyrret af alt muligt andet og kigger på de sociale medier, eller der popper noget op. Jeg skal have bøgerne i hånden, og gerne i stakkevis.