Lysmennesket
I fugleflugt er der 300 meter til havet. Det kan altid høres. Uanset årstid. Til fods tager det cirka fem minutter at gå i stille tempo fra sommerhuset og ned til stranden, hvor lyset leger med hav og himmel. Vi er dér hvor Kattegat møver sig ind og bliver til fjorde, der slutter nede ved Holbæk og Roskilde. Her bor Ib Michael, når lyset bryder frem. Fra april og indtil han tager i vintereksil.
”Jeg elsker lyset. Jeg kan ikke leve uden. Når jeg er i mit sommerhus, cykler jeg enormt meget. Ikke under 5 kilometer om dagen. Rundt i skovene, ved havet, ned at handle ind i Netto. Bare jeg får lys. Og så ror jeg i kajak om sommeren, det giver vildt meget lys. Og havklitterne langs havet. Det stimulerer min hjerne. Det modsatte sker om vinteren i Danmark. Her siver lyset ud, og med mørke får jeg en depression som jeg undgår, når jeg tager væk,” siger han og kigger op mod solen på den blå himmel.
For at få lys nok tager Ib Michael på ”retreat” som han kalder det. December, januar, februar og nogle gange marts med er han i Thailand. Og her skriver han. Naturligvis. 15. april er det 50 år siden at Ib Michael udgav sin debutroman. Samme dato 2020 var han klar med sin nye bog, SANDHEDEN OM LUCY, der er blevet skrevet under de varme himmelstrøg.
”Jeg har tre måneder, som er mine. Jeg står op om morgenen før solen står op og laver en slags yogaøvelser. Derpå får jeg morgenmad og så ellers skrive, skrive, skrive på min udendørs veranda med havet foran. Det giver mig en særlig følelse at sidde ved tastaturet og se refleksionerne ud over havet. Det er et sprog. Det er et alfabet. For mig er det alt sammen meget konkret. Men det er også farligt, for jeg risikerer at ende i en mani, en afhængighed af lys. Men det kan styres, når jeg skriver. Så jeg bruger det som disciplin ved at skrive fra klokken 9 til 14:30. Det tæmmer manien."
Tre anbefalinger til sommerbøger Både i sommerhuset og i sit eksil i Thailand elsker Ib Michael at være ude. Så meget som muligt. Han elsker havet, svømmer og dykker i det, og han sejler på det. Og så læser han. I hængekøjen på verandaen i Thailand og på terrassen i sommerhuset. Her får du tre anbefalinger til bøger, Ib Michael holder særligt af.
LØG TRÆKKER TÅRER af Dorrit Willumsen ”Det er en vild og forrygende bog. Jeg læste den, da jeg var ude at rejse og lå i min hængekøje og råbte af begejstring. Den er helt fantastisk. Den handler om den her kvinde, som er så lille at hun er tæt på dværg. Manden er gammel og sur og en dag får hun nok og forlader hjemmet i sin pels og flytter ind på en repos hos en revisor, som ikke aner hun bor der. Hun er en dame på 70 år, og pludselig bliver hendes pels, ulveskindet, levende. Dorrit Willumsen skriver noget af den smukkeste prosa i de her år. Den her bog skal simpelthen opleves, en vild historie, hvor man sidder og tænker: ”hvad er det her for et plot.” Intet er normalt, men det hele er beskrevet som om, det er normalt. Jeg blev væltet totalt bagover af den bog.”
ESSAYS af Inger Christensen ”Normalt læser jeg kun e-bøger, når jeg er i Thailand, fordi jeg ikke har plads til mange bøger mere. Men i år havde jeg Inger Christensen med. Jeg holder meget af hendes bog DET, men i år genopdagede jeg hendes essays DEL AF LABYRINTEN/HEMMELIGHEDSTILSTANDEN. En fantastisk samling af essays, hvor hun får beskrevet, hvad man ikke kan beskrive i sproget. En helt fjerde dimension. Jeg opdagede Inger Christensen i min ungdom, da jeg kom på Kunsthøjskolen i det gamle Holbæk Slots Ladegaard. Poul Borum holdt første forfatterskole og var gift med Inger Christensen. Og når han bad hende læse digte op, så stod verden stille. Denne her lille forsagte dame, hun var fuldstændig suveræn. Senere blev jeg gode venner med Inger og havde mange samtaler med hende. Når jeg skulle ud at rejse, sagde hun altid ”Uh nej, nu skal du ud i junglen.” Vi havde en aftale om, at Inger skulle godkende, når jeg tog afsted. Den dag i dag er jeg dybt betaget af hende, og jeg synes også, vi skal huske hendes essays.”
TEORIEN OM ALT af Holger Bech Nielsen Holger Bech forklarer alt i den her bog så fantastisk. Han tager læseren med ind på en rejse i stoffet. Han formindsker dig og går ind i partiklerne sammen med dig. Det er ligesom Alice i Eventyrland. Alle ville have godt af at læse den her bog. Det er især på tide at litterære mennesker, ikke mindst anmelderne, får læst op på kvantemekanikken. Vi opfører os stadig som om dampmaskinen lige er blevet opfundet. Vi tager ikke kvantefysikken med, men åbner for vores smartphones, selv om vi ikke ved noget om elektroner. Vores åndelige arv betragter vi, som om den er drevet af dampmaskiner.