Varm luft på arbejdspladserne

På danske kontorer flyder flosklerne rundt som farverige post-its på skrivebordet. Måske har I også mødt ord som ledelsesinitiativ, informationskampagne, arbejdsglædeprojekt og strategikonsulent. I har måske stirret på trivselsplakater på toiletterne eller deltaget de endeløse række af seminarer om kerneværdier. Og hvem husker overhovedet, hvad der blev sagt på seminaret, når der er gået en uge?

Well. Velkommen til virksomheds-Danmark anno 2020. Et Danmark Per Helge Sørensen kender indgående. Han er uddannet civilingeniør og har arbejdet mange år som embedsmand og er nu sprunget ud som forfatter med bogen VARMLUFTSTRATEGI FOR BEGYNDERE. 

”Jeg husker, at vi engang havde lavet en vision, det sted, jeg var ansat, men vi besluttede så ikke at offentliggøre den alligevel, fordi vi ikke kunne kommunikere den. De her ting bliver lavet af et godt hjerte, og folk er rigtig dygtige. Men der er noget i strukturen, som er forkert, når en organisation bliver stor nok.” 

Per Helge Sørensen fik sit store gennembrud i 2013 med forestillingen ”Djøf med ´Løg(n),” hvor han spydigt underholder med sine erfaringer fra centraladministrationen og virksomheder om det bureaukrati, han ser gribe om sig. 50.000 mennesker har set hans forestillinger, så succesen er ikke til at tage fejl af.

Nu er mange af pointerne samlet i en bog, som forfatteren håber, kan bruges konkret af læserne. 

”Min tanke er, at folk skal kunne forstå, hvad der sker, når der kommer de her meningsløse initiativer fra ledelsen. Dem tæt på topledelsen kan være med til at ændre nogle ting og spørge sig selv: Hvad bidrager det til, at vi hyrer en jægersoldat til et seminar? Så jeg vil hjælpe folk til at stoppe op og forstå mekanismen," siger han. 

Alle de meningsløse seminarer

I VARMLUFTSTRATEGI FOR BEGYNDERE fornøjer Per Helge Sørensen sig for eksempel over de mange seminarer i virksomhederne. Som oftest bliver de henlagt til et hotel ved en strand med velkomstdrink og treretters menu, og aftenen slutter måske af med en standupkomiker. Han har selv prøvet det og konklusionen er klar: medarbejderne er på ferie. 

”Man kunne have tanken, at nu kommer der virkelig noget ud af det, men så ender det med at blive power points og gruppearbejde, og det kommer der ikke noget ud af. Det er dyrt og tager to dage af folks tid, som de kunne have brugt på at svare på mails. Hvis man ikke har en faglig ambition med seminarer, så er det bare et arrangement, der handler om at være sammen og være sociale.” 

I bogen kommer Per Helge Sørensen med flere konkrete anvisninger til, hvordan man kan komme de luftige aspekter på arbejdet til livs. Det er nødvendigt, mener forfatteren, når han med et eksempel fra en bestemt kommune vest for København forklarer, at de havde mere end 100 strategier, og at en pædagog for eksempel hver dag skulle forholde sig til 21 styringsdokumenter og procesregler, mens hun passede børn.

”Hvis man har mulighed for at sige fra, så ræk hånden i vejret og spørg, om vi ikke skal lade være. Sidder man længere nede i systemet, tror jeg, det er en bedre model bare at grine af det. Det har jeg selv overlevet på i alle de år, jeg har arbejdet i virksomheder.”