Werther er Forever Young

Goethes mesterværk DEN UNGE WERTHERS LIDELSER om den unge Werthers forsøg på at finde vej igennem selvrealisering og ulykkelig kærlighed er 250 år gammel, men det gør den ikke mindre aktuel. Gyldendal genudgiver nu romanen med forord af ung anmelderfavorit.

DEN UNGE WERTHERS LIDELSER er i klubben nu.

Digter, videnskabsmand, minister – Johan Wolfgang von Goethe var mange ting. Han var romantikkens vidunderbarn og DEN UNGE WERTHERS LIDELSER m står som et af de klokkeklare hovedværker i litteraturhistorien.

I romanen læser vi Werthers breve til vennen Wilhelm. Den unge romantiker krænger sin sjæl ud, han skriver om sine lidelser, man kan næsten se mærkerne på brevpapiret fra de indtørrede tårer. For Werther lider. Lider i forhold til samfundet, lider i forhold til kærligheden, lider i forhold til, sig selv og den uundgåelige melankoli. Navnet Werther falder da også lydligt sammen med det tyske ord ’werder,’ der betegner et stykke jord midt i en mose eller en flod. Den unge Werther er sin egen ø. Werther er helt og aldeles optaget af sig selv, sine egne følelser og egen realisering.

I brevene læser vi om Werthers forhold til naturen. Til de rislende bække og årstiderne der skrifter. Naturen er ånden, de grønne haller er romantikkens kirke. Men først og fremmest skriver Werther om Lotte. Lotte som han er så forblændet af, Lotte som han er så forelsket i.

Hvad sker der, kære Wilhelm? Jeg er rædselsslagen for mig selv.

Men kærligheden til Lotte er dømt til at mislykkedes. Lotte er forlovet, og Werthers egocentri driver ham længere og længere ind i ensomhedens tåger, og til sidst kan han ikke skelne mellem drøm og virkelighed: ”Hvad sker der, kære Wilhelm? Jeg er rædselsslagen for mig selv. I nat holdt jeg hende i mine arme tæt til mit bryst og dækkede hendes mund, der hviskede kærlige ord, og dækkede hende med kys, og hun så som beruset på mig.”

Naturen vender sig mod ham, nu er det ikke bække der risler men et frygteligt skuespil af brølende floder, der opsluger alt i farten. Da Werther fuld af lidenskab rent faktisk kysser Lotte i den virkelige verden, gør hun det klart for ham, at det kys aldrig kommer til at gentage sig. Werthers lidelse bliver total. På Werthers natbord ligger et sørgespil af Gotthold Ephraim Lessing, oplysningstidens centrale skikkelse og litterære hovedrepræsentant, hvor en ung kvinde begår selvmord. Werther følger hendes eksempel.

DEN UNGE WERTHERS LIDELSER landede tungt i verden. De unge mennesker identificerede sig med den lidende hovedperson. De klædte sig som Werther, læste de samme bøger som Werther, og tog livet af sig selv som Werther. En stribe af unge mænd begik selvmord, nogen blev endda fundet med bogen på sig, efterhånden som romanen udkom rundt omkring i Europa. Romanen blev derfor også forbudt flere steder, blandt andet i København, hvilket kun bidrog til berømmelsen.

Her 250 år senere, står DEN UNGE WERTHERS LIDELSER stadig som romantikkens og Goethes hovedværk. Brevene vibrerer og er til stadighed beskrevet med en evig tematik. Det er meningsløsheden, hyperindividualismen, kærligheden, melankolien – det er det unge mennesker, der står alene i verden.

DEN UNGE WERTHERS lidelser udkommer nu i en smuk genudgivelse med forord af den unge forfatter og anmelderfavorit Ida Holmegaard. Bogen indgår i FOREVER YOUNG, en ny klassikerserie med ikoniske værker om ungdom: Den første forelskelse, kampen med den umulige krop, mødet med voksenlivets forventninger og ikke mindst om at finde sin plads i dette vidunderlige kaos. FOREVER YOUNG taler til generationer af unge på tværs af tid.

Goethe i tal

Blev født den 28. august 1749 i Frankfurt, Tyskland i en overklasse familie.

Døde den 22. marts 1832 i Weimar, Tyskland af et hjerteanfald.

Uddannet jurist fra universiteterne i Leipzig og Strassburg, 1771.

Debuterede med digtsamlingen ’Neue Lieder’ i 1769.

DEN UNGE WERTHERS LIDELSER udkom første gang i 1774, og det er estimeret, at den i årene efter var skyld i op imod 2.000 selvmord.